Hallo, ik ben
de Chinese
Moerascipres

Een levende encyclopedie

In het Arboretum-Heempark Delft wandel je door een levende encyclopedie met bomen en struiken van over de hele wereld. Leuk en leerzaam voor
natuurkenners en -liefhebbers, voor onderzoekers, voor kinderen en voor iedereen die aan de drukte van de stad wil ontsnappen. Wil je meer weten over de bewoners van dit park? Hieronder zoek je gemakkelijk meer informatie op!

geen vak geselecteerd
geen vak geselecteerd
A - Knotwilgen
B - Hazelaarsbos
C - Graanakker
D - Schrale berm
E - Eiland
F - Veenplaat
G - Els & Esdoorn
H - Eiken
I - Paddenstoelenbos
J - Boszoom
K - Bos & Struweel
L - Bosbeek & Varenmuur
M - Bruine beuken
N - Muur & Oever
O - Naaldbomen
P - Orchideeënveld
Q - Haagbeuk & Sering
R - Pijnboom & Ceder
S - Magnolia & Goudenregen
T - Meidoorn & Mispel
U - Levensboom & Appel
V - Dijk & Uiterwaard
W - Bloemenweide
X - Kers & Sierkers
Y - Platanen

Ik ben een langzaam, breed groeiende plant met mooie naaldkleur. Ik ben een middelgrote, 25–35 meter (soms tot 40 meter) hoge, altijd groene boom met een stamomtrek tot 1 meter. De vorm van mijn boom is breed-piramidaal. Als ik jong ben is mijn schors glad en grijsbruin. Op latere leeftijd wordt mijn schors plaatvormig, rood-bruin, ruw en gegroefd.

Wetenschappelijke naam Abies cephalonica
Herkomst Griekenland
In Nederland sinds Ingevoerd in 1824, Engeland
Meer informatie op Wikipedia

Ik ben een groenblijvende conifeer uit de dennenfamilie. Ik heb lange grijsblauwe naalden, wat vooral in het voorjaar een mooi effect geeft. Ik ben matig tot erg groot: 25 tot 60 meter hoog en kan een stamdiameter van 2 meter bereiken.

Wetenschappelijke naam Abies concolor
Herkomst Westen van de VS
In Nederland sinds Ingevoerd in 1851, Engeland
Meer informatie op Wikipedia

Ik groei langzaam uit tot een brede kegelvormige boom met een uiteindelijke hoogte tussen de 8 en 10 meter. Mijn naalden zijn aan de bovenkant donkergroen en aan de onderzijde wittig. Mijn kegels staan rechtop en zijn violetblauw van kleur.

Wetenschappelijke naam Abies koreana
Herkomst Korea
In Nederland sinds Ingevoerd in 1905, Frankrijk
Meer informatie op Wikipedia

Ik word tegenwoordig veel als kerstboom gebruikt. Ik kan wel 60 meter hoog en 2 meter in stamomtrek worden, maar dat duurt wel een paar jaar. Mijn naalden zijn plat, met een stompe top. Op jonge leeftijd heb ik een gladde bast, die pas op zeer hoge leeftijd gegroefd is.

Wetenschappelijke naam Abies nordmanniana
Herkomst Kaukasus, Klein Azië
In Nederland sinds Ingevoerd in 1840, Engeland
Meer informatie op Wikipedia

Ik word vaak gebruikt als bosschage op verkeerspleinen of als afscheiding tussen rijbanen. Mijn gevleugelde vruchten zijn gemakkelijk te herkennn: ze staan keurig twee aan twee in elkaars verlengde. ik ben vaak een struik, zelden een boom die 10 à 12 meter hoog en 10 meter breed kan worden. In uitzonderingsgevallen bereikt een boom een hoogte van 25 meter. Ik ben van een traaggroeiende soort, die 200 tot 300 jaar oud kan worden.

Wetenschappelijke naam Acer campestre
Herkomst Europa, westen van Azië
In Nederland sinds Lang in cultuur
Meer informatie op Wikipedia

Ik kan een hoogte van circa 10 meter bereiken en heb een bolronde kroon en horizontale takstand. Mijn bladeren zijn licht getand, 3-tallig gevormd en enigzins rood van kleur. Mijn herfstkleur is oranjerood met gele schakeringen. In tegenstelling tot andere soortgenoten heb ik een opvallende bloei. De kleine, eenhuizige bloemen zijn geel en staan in bundels bijeen. 

Wetenschappelijke naam Acer cissifolium
Herkomst Japan
In Nederland sinds Ingevoerd in 1860, Nederland
Meer informatie op Wikipedia

Ik kan 12 tot 15 meter hoog worden. In de herfst worden mijn bladeren geel of bruin en vallen al vroeg af. Mijn groenige (mannelijke) of bruinrode (vrouwelijke) bloemen zijn klein en verschijnen eerder dan de bladeren. Mijn bloemen groeien talrijk in bundels of trosjes aan lange dunne stelen.

Wetenschappelijke naam Acer negundo
Herkomst Midden en oosten van Noord-Amerika
In Nederland sinds In cultuur sinds 1688, Engeland
Meer informatie op Wikipedia

Ik sta bekend om mijn langzame groei. Uiteindelijk kan ik circa 10 meter hoog worden. Ik heb een schitterende herfstverkleuring. Mijn schors en takken zijn grijs tot grijsbruin en glad. Mijn bladeren dubbel gezaagd en vijf- tot negenlobbig, soms diep ingesneden en in het najaar oranjerood of paarsrood. Van sommige soorten zijn de bladeren paarsrood en blijven dat de hele zomer. Zij kleuren in de herfst felrood.

Wetenschappelijke naam Acer palmatum
Herkomst Japan, Korea
In Nederland sinds Ingevoerd in 1832, Engeland
Meer informatie op Wikipedia
Toont 8 van 302 bomen & struiken.