Ontdek
de wereld
van bomen
en struiken

Indeling van het park

De lanen met mooie doorkijkjes, de waterpartijen en de veelzijdige beplanting. De indeling van het Arboretum-Heempark Delft levert je voortdurend visuele verrassingen. Ogen open, camera in de aanslag en wandel van soort naar soort! Op de kaart hieronder zie je de indeling van het park. Klik op een letter om de bomen en struiken uit dat vak te bekijken. Je kan alle boom-icoontjes die dan verschijnen aanklikken om hun naam te bekijken (ver inzoomen kan ook). Daarna kan je doorklikken naar de beschrijving in de encyclopedie. Hoe meer bomen je gaat herkennen, hoe meer je je thuis voelt in het Arboretum-Heempark.  

Doel van het Arboretum-Heempark

Arboreta werden vroeger vaak door vorsten aangelegd, om te pronken met hun bezit. Zo’n bomenverzameling uit alle windstreken maakte natuurlijk indruk! Dat doet het nog steeds. Het Arboretum-Heempark is een park waar je je de koning te rijk voelt. Gelukkig is het doel nu: kennis behouden en verder ontwikkelen. Door de speelse inrichting en de grote diversiteit aan bomen, heesters en kruidenvegetaties is het park interessant voor alle natuurliefhebbers groot en klein. In alle seizoenen toont het park haar charme. Bewonder je mee?

 

Naar wandelroutes in het park

 

Wandelroute door oude binnenstad van Delft naar het Arboretum-Heempark

Ontdek
de wereld
van bomen
en struiken

Arboretum én Heempark


Het park is aangelegd in de winter van 1966 - 1967, als groene compensatie bij de stadsuitbreiding van de gemeente Delft. De naam Arboretum-Heemtuin zegt het al, het gaat om twee gedeelten: een arboretum en een heempark. Zo’n heempark werd meestal gemaakt naar het voorbeeld van landschappen in Nederland. In het arboretumgedeelte ontdek je bomen en beplantingen in hun natuurlijke verschijningsvorm. Dat geeft inzicht in de toepassingsmogelijkheden, ook in je eigen tuin. In de heemtuin creëren we de ideale groeiplaats voor de planten en kruiden die van oorsprong in de regio Zuid-Holland voorkomen of voorkwamen. Zo wordt de uitbreiding ervan op natuurlijke wijze gestimuleerd. Het park heeft immers naast een recreatieve en educatieve functie ook een instandhoudingfunctie.

We doen het samen


Al lange tijd zetten vrijwilligers, gemeente Delft, regionale natuur- en milieuorganisaties en bedrijven (IKEA) zich in voor het park. En met resultaat. De kwaliteit van het groen is opvallend goed, bomen en beplantingen zijn compleet en vitaal. Als je al een dood exemplaar ziet, dan is dat om paddenstoelen te laten groeien of dieren een fijn onderkomen te geven. Door goede samenwerking is het park bovendien een mooie aanvulling op de bomenverzameling in de stad. In het Arboretum-Heempark staan namelijk aanvullende soorten op de boomsoorten die op straatniveau en in de Botanische Tuin te vinden zijn.

Met de organisaties in de directe omgeving van het Arboretum-Heempark hebben we regelmatig contact. Op onderdelen werken we zelfs samen. Zo biedt De Papaver in samenwerking met het park schoolcursussen en rondleidingen aan.

Meehelpen met het park?

Zo’n prachtig park kan niet zonder vrijwilligers, partners en weldoeners. Wil je fysiek meehelpen aan de optimale inrichting en de diversiteit aan inheemse bomen, struiken en kruidenvegetaties? Of kan je meedenken of meehelpen bij bijvoorbeeld de informatievoorziening of publiciteit? Dan ontvangen we graag een berichtje.