Boom als familiemonument

Fam Nuijten opmeten Reuzensequoia 2017

Boom als familiemonument


Generaties vervliegen, maar de Reuzensequoia blijft doorgroeien

 

Aankoop

 

De Sequoia is door de heer Nuijten in ca. 1972 als 12 cm. lange stek gekocht op het vliegveld van San Francisco. Hij zat in een klein doosje met een handleiding erbij. De nieuwe eigenaar was bang dat de stek niet in Nederland geïmporteerd mocht worden en stopte daarom de stek in zijn schoen in de koffer gedurende de vlucht naar Nederland. Thuis kreeg hij een mooi plekje in een pot waar hij uitgroeide tot een klein boompje, een echte mini-seqouia.

 

In de voortuin

 

Het boompje is in de voortuin van ons huis in Delft Zuid geplant. Daar groeide hij uit tot een grote boom… eerst vooral in de breedte maar later ook in de hoogte. Toen hij circa 3 meter hoog was, is de top er uit gehaald, hij werd daarmee ca. 50 cm korter. Toch werd hij na een paar jaar nog te groot voor de voortuin, dus moest er een nieuwe bestemming worden gezocht.

 

In het Arboretum-Heempark 

 

De gemeente Delft werd gebeld of er interesse was, die hebben dit vervolgens aan de adviescommissie van het Arboretum-Heempark voorgelegd. Dit was vermoedelijk in het najaar van 1984. Er kwamen mensen van het park kijken naar de boom, en ze hadden zeker interesse! Hij werd uitgegraven en afgevoerd op een kar. De Amerikaanse handleiding over het planten en verzorgen van de Sequoia is daarbij meegegeven aan de mensen van het Arboretum-Heempark Delft.

 

Opmeten

 

Regelmatig hebben we daarbij de dikte van de stam opgemeten, telkens op borsthoogte:
2011: 2,40 m. omvang
2013: 2,60 m. omvang
2021: 3,50 m. omvang

 

Familieboom

 

De Sequoia is voor ons een soort familieboom geworden in het Arboretum-Heempark Delft, op verjaardagen en met familie gaan we altijd langs ‘onze’ boom, en meten we zijn stamomtrek. Ook na de crematie van onze moeder zijn we hierlangs gegaan met de kleinkinderen. Voor hen is dit inmiddels ook een bijzondere plek!

 

Fam. Nuijten